Nieuws

 

Het Stedelijk gaat krachtig door

Het bestuur van Het Stedelijk in Zutphen besluit vol in te zetten op het continueren van alle afdelingen van de school; de vmbo-afdeling, mavo, havo en vwo. Zowel voor de huidige leerlingen als voor toekomstige nieuwe leerlingen, biedt dit straks nieuwe mogelijkheden. De school versterkt daarmee voor al haar leerlingen gepersonaliseerd leren en realiseert groei.

 

De pogingen van Het Stedelijk om met de andere Zutphense scholengemeenschappen een antwoord te vinden op de naderende krimp van het leerlingenaantal in onze regio, leidden niet tot het gewenste resultaat. Op korte termijn is een “brede Zutphense oplossing” niet aan de orde, ondanks de goede gesprekken die zijn gevoerd in aanwezigheid van wethouder Patricia Withagen.

 

Het bestuur besloot daarop met overtuiging zelfstandig door te gaan met alle afdelingen van Het Stedelijk. Bestuursvoorzitter Henk van der Esch: “De unieke kracht van de havo- en vwo-afdelingen van Het Stedelijk ligt in de wijze waarop het haar leerlingen maatwerk biedt. De mogelijkheden om de opleiding sneller te doorlopen en gepersonaliseerd te leren, sluiten prachtig aan bij de ontwikkelingen die op dit moment landelijk in gang zijn gezet. Omdat de school nu relatief klein is en naar verwachting sterk zal gaan groeien, is het een mooi moment om het onderwijs nog beter af te stemmen op en aan te passen aan de hedendaagse tijd”.

 

Om gepersonaliseerd leren verder te versterken en de groei te realiseren besloot het bestuur de leiding van de school toe te vertrouwen aan twee zeer ervaren leidinggevenden: José Mens en Arnold van Gessel.

José Mens is interim-rector van Het Stedelijk en zal haar rectoraat volgend schooljaar samen met Van Gessel voortzetten, wat voor rust en continuïteit zorgt. Zij heeft veel ervaring in veranderingsprocessen en als onderwijskundige. Naast José Mens is ook Arnold van Gessel aangetrokken. Van Gessel is onder andere oud-rector van het Baudartius College en oprichter van het IJburg College in Amsterdam. Hij zal de komende maanden José Mens in de rol van adviseur bijstaan en komt vanaf 1 augustus 2016 fulltime in dienst van Het Stedelijk.

Mens en Van Gessel krijgen de komende maanden alle ruimte om samen met het team van Het Stedelijk een verbeterde koers te ontwikkelen. Uiteraard wordt het goede van Het Stedelijk behouden, en gaat de school nadrukkelijk de ruimte benutten die er binnen de wetgeving is voor ‘gepersonaliseerd leren’ en het bieden van meer maatwerk voor de individuele leerling.

 

Achterhoek VO blijft met Het Stedelijk en 't Beeckland de enige regionale licentiehouder voor vmbo-basis en –kader. Deze twee scholen oriënteren zich op elkaar versterkende samenwerking, waaraan ook de Vrijeschool deelneemt. De vier Zutphense scholengemeenschappen verkennen wel de mogelijkheden tot een gezamenlijk brugjaar voor die leerlingen voor wie de keuze voor de mavo of het beroepsgerichte onderwijs nog niet goed te maken is.

 

Terug naar het overzicht

Om de website van Achterhoek VO goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. Ga verder »