Nieuws

 

Pensionering bestuursvoorzitter Achterhoek VO

Bestuursvoorzitter Henk van der Esch van Achterhoek VO gaat op 1 april 2020 met pensioen. Na een loopbaan van bijna 47 jaar in het voortgezet onderwijs, waarvan de laatste 16 jaar als bestuursvoorzitter, vindt hij het tijd om de verantwoordelijkheid voor Achterhoek VO over te dragen.

 

Henk van der Esch werd in 2004 bestuursvoorzitter van rechtsvoorganger Orchidee Scholengroep en in 2008 nam hij, samen met wijlen voorzitter Guus van Oers van CoVOA, het initiatief tot de besturenfusie die tot Achterhoek VO leidde. Vanaf begin 2011 bestuurde hij Achterhoek VO en droeg hij bij aan wat Achterhoek VO nu is: een stichting die zich tijdig en grondig voorbereidt op het geven van uitstekend onderwijs in een krimpregio. In oktober 2018 bereikte hij de AOW-gerechtigde leeftijd, waarna hij tot tweemaal toe zijn contract verlengde.

 

Henk van der Esch: “Het is een van de lastigste besluiten die ik ooit nam: stoppen bij Achterhoek VO, dat mij zeer dierbaar is. We staan er als onderwijsorganisatie goed voor en hebben een hoge standaard neergezet. Ik heb er alle vertrouwen in dat Achterhoek VO die kwaliteit de komende jaren zal voortzetten en uitbouwen. En overigens zal ik mij na mijn pensionering landelijk zeker blijven inzetten voor het nemen van goede maatregelen bij krimp.”

 

Hans Metzemaekers, voorzitter van de raad van toezicht van Achterhoek VO, zegt over Van der Esch: “Al begin 2008 had Henk als visionair en betrokken en bevlogen bestuurder, eenvoudigweg op basis van de leerlingprognoses voor de Achterhoek in de gaten dat de krimp een indrukwekkende omvang zou gaan aannemen. En dat, omwille van behoud van goed en bereikbaar onderwijs voor iedereen, een gezamenlijke aanpak de enig goede strategie is. De oprichting van Achterhoek VO is voorwaardelijk gebleken om vroegtijdig met inbreng van alle betrokkenen voor te sorteren en de goede besluiten te nemen om voor iedereen goed, bereikbaar en betaalbaar onderwijs ook op termijn zeker te stellen. Wat er nu in de Achterhoek plaatsvindt, strekt tot voorbeeld voor krimpregio’s in heel Nederland. Dan mag je zeggen dat je als Achterhoek VO met inbreng van iedereen die daar werkt (dat past in de besturingsfilosofie), het onder de bezielende leiding van Henk goed hebt gedaan.”

 

Over de opvolging wil Metzemaekers nog niet zoveel kwijt. “Daar zullen we vanzelfsprekend eerst goed en grondig over in gesprek gaan in de raad van toezicht en als raad vervolgens met directieraad en gemeenschappelijke medezeggenschapsraad.”

 

Terug naar het overzicht

Om de website van Achterhoek VO goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. Ga verder »