Nieuws

 

Sociaal plan Baudartius College succesvol afgesloten

Op 1 oktober 2017 sloot het Baudartius College met de vakbonden een sociaal plan af om een reductie van onderwijsondersteunend personeel te regelen. Per 15 mei 2018 volgde een tweede sociaal plan voor het reduceren van het aantal leraren. Beide plannen zijn nu succesvol afgesloten na een even succesvolle samenwerking tussen vakbonden en schoolbestuur. De blik is nu weer volledig naar de toekomst gericht.

 

Na een onzekere periode voor het Baudartius College ziet de toekomst er positief uit. De afgelopen jaren werd het Baudartius College geconfronteerd met een teruglopend aantal leerlingen. Als zelfstandige school was het lastig het hoofd boven water te houden, omdat mensen in vaste dienst niet naar een andere school kunnen worden overgeplaatst en het de school aan relevante expertise op financieel en personeel terrein ontbrak.
 
Per 1 augustus 2018 is het Baudartius College onderdeel van stichting Achterhoek VO geworden. Achterhoek VO is erop ingericht om de aangesloten scholen in gezamenlijkheid voor te bereiden op de aanzienlijke daling van het aantal leerlingen in de regio. De aangesloten scholen focussen niet op concurrentie, maar kiezen de beste oplossingen in hechte samenwerking. 
 
Voor het toetreden tot Achterhoek VO moest er flink in het personeelsbestand worden gesneden, want de inkomsten en uitgaven waren niet meer in evenwicht. “Daarvoor is een sociaal plan opgesteld”, zegt Philippe Abbing, AOb-rayonbestuurder, namens de gezamenlijke bonden AOb, CNV Onderwijs en FvOv. Ruim dertig mensen moesten een andere baan zoeken. “Dat is gelukt zonder gedwongen ontslagen”, zegt bestuursvoorzitter Henk van der Esch van Achterhoek VO. “Mensen gingen met pensioen, konden aan de slag bij één van de andere scholen van Achterhoek VO of hebben een baan ergens anders gevonden. Met een enkeling is een regeling getroffen.” Abbing: “Het doel van een sociaal plan is om mensen van werk naar werk te begeleiden en dat is gelukt. Ondanks dat het niet leuk is om dit te moeten doen, is alles opgelost binnen de vrijwillige fase.”
 
Het sociaal plan is met ingang van 1 januari 2019 definitief beëindigd. Van der Esch: “Het Baudartius College is goed op weg om financieel gezond te worden. Daarnaast starten we in augustus 2019 met het Eligant Lyceum, een nieuwe school waarin de brugklassen havo en vwo (inclusief gymnasium) van het Baudartius College en Het Stedelijk samengaan. Ook zal het vmbo in de regio (inclusief de mavo-afdelingen van het Baudartius College en Het Stedelijk) samen gaan werken om het brede aanbod van onderwijs te kunnen waarborgen.”
 
Van der Esch kijkt tevreden terug op de samenwerking met de vakbonden. “We hebben eerlijk en goed overleg gevoerd met AOb, FvOv en CNV Onderwijs. Er was begrip voor onze situatie en onze opdracht om een goed, breed en eigentijds onderwijsaanbod voor Zutphen te behouden.”

 

Terug naar het overzicht

Om de website van Achterhoek VO goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. Ga verder »