Nieuws

 

Toekomstbestendig voortgezet onderwijs in de Oost-Achterhoek

De scholen van Achterhoek VO zijn samen verantwoordelijk voor goed onderwijs. Voor Achterhoek VO betekent goed onderwijs dat er wat te kiezen is: van gymnasium tot praktijkonderwijs, profielen in het vmbo die passen bij de behoeften van leerlingen en de regio, verschillende soorten brugklassen en extra aanbod zoals een technasium, om maar eens wat te noemen. Goed onderwijs betekent ook dat brugklassers zo thuisnabij mogelijk naar een vertrouwde, veilige school kunnen. En natuurlijk is goed onderwijs kwalitatief hoogstaand.

 

Het goede onderwijs in de Oost-Achterhoek staat voor een uitdaging. In de gemeenten Aalten en Winterswijk zal het aantal leerlingen in de komende jaren dalen met meer dan 30 procent, net als op de meeste plekken in de Achterhoek. Dat heeft gevolgen voor de Achterhoek VO-scholen Gerrit Komrij College, Pronova en Schaersvoorde. Minder leerlingen betekent namelijk minder geld en minder medewerkers. Het goede onderwijs is op de langere termijn alleen te handhaven als de scholen door samenwerking tot goede oplossingen komen.

 

Op woensdag 4 december jl. gaven Achterhoek VO-bestuurders Henk van der Esch en Maria van Hattum op een bijeenkomst voor alle medewerkers van de drie scholen het startschot om gezamenlijk over het vraagstuk na te denken: hoe moet het onderwijs van de toekomst eruit zien? Hoe zorgen we ervoor dat onze leerlingen ook op de (middel)lange termijn wat te kiezen hebben? Hoe zorgen we ervoor dat onze brugklassers zo thuisnabij mogelijk naar die vertrouwde, veilige school kunnen? Wat doen de scholen los van elkaar en wat kan beter gezamenlijk worden aangeboden? Bij het beantwoorden van de vragen staat het belang van de leerling natuurlijk voorop.

 

Het bestuur en de scholen zien de uitdaging; antwoorden op de vragen zijn er nog niet. Die kunnen immers niet gegeven worden zonder de belanghebbenden daarbij te betrekken: zij kennen de behoeften van de regio. Daarom worden naast medewerkers ook andere partners betrokken bij het nadenken over hoe een toekomstbestendig onderwijsaanbod eruit kan zien. Het bestuur en de schooldirecties laten zich graag inspireren door leerlingen, ouders, het basisonderwijs en de maatschappelijke omgeving. In de komende maanden worden hiertoe enkele bijeenkomsten georganiseerd.

 

Terug naar het overzicht

Om de website van Achterhoek VO goed te laten functioneren, gebruiken wij cookies. Als u onze site gebruikt, gaan wij ervan uit dat u akkoord bent. Ga verder »